Atoopiline dermatiit lastel ning selle seos seedesüsteemiga

Atoopiline dermatiit ehk ekseem on põletikuline nahahaigus, mille käes kannatab  miljoneid lapsi üle maailma. Atoopilist dermatiiti iseloomustavad punetavad, sügelevad ja põletikulised laigud nahal, mis võivad põhjustada lapsele suurt ebamugavust. Kergematel juhtudel piirdub asi paari üksiku punetava laiguga, raskematel juhtudel on aga naha seisund sedavõrd halb, et häirib tugevalt lapse igapäevelu ning ööund.

Lööbe asukoht kehal oleneb inimese vanusest. Imikutel asub atoopiline dermatiit tavaliselt põskedel, rindkerel, seljal ja jäsemete painutuskohtades (küünarlohud ja põlveõndlad). Väikelapseeas võib lööve paikneda ka kaelal, randmetel, käeseljal ja jalalabal. Nooruki- ning täiskasvanueas esineb lööve põhiliselt küünarlohkudes, põlveõndlates, randmetel ning labakätel.

Arstide hinnangul kannatab Eestis atoopilise dermatiidi all 15% lastest ning 5-7% täiskasvanutest.  Maailmas kannatab selle käes 10 protsenti elanikkonnast ja USAs on ligikaudu 35 miljonit ekseemihaiget. Kuigi atoopilise dermatiidi täpne tekkepõhjus on ebaselge, viitavad uuringud tugevale seosele seedesüsteemi ja dermatiidi  vahel. Selles blogipostituses uurime seost seedesüteemi ja dermatiidi vahel, räägime atoopilise dermatiidi tekkepõhjustest ning ravi- ja ennetusvõimalustest.

laps_vannis

Seedesüsteem ja atoopiline dermatiit

Seedesüsteem mängib olulist rolli immuunsüsteemi toimimises. Oled kindlasti kuulnud ütlust, et tervis algab soolestikust. Uuringud on näidanud, et soole mikrofloora häired võivad kaasa aidata atoopilise dermatiidi tekkele. Kui soole kasulike bakterite tasakaal on häiritud,  ei toimi meie immuunsüsteem nii nagu vaja ning see võib käivitada immuunreaktsiooni, mis mõjutab ka nahka ja põhjustab atoopilise dermatiidi teket või ägenemist.

Uuemad tõendid viitavad sellele, et soole mikrofloora koostise muutused nagu vähenenud heade bakterite mitmekesisus ja potentsiaalselt kahjulike bakterite ülekasv  mõjutavad immuunsüsteemi tööd ning võivad põhjustada nahapõletikku.

2001 aastal tehtud topeltpimedas, randomiseeritud ning platseeborühmaga uuringus anti enne sünnitust Lactobacillus GG-d emadele, kellel oli vähemalt ühel esimese astme sugulasel või partneril atoopiline dermatiit, allergiline riniit või astma ning sünnitusjärgselt kuue kuu jooksul imikutele.  Diagnoosi atoopiline dermatiit sai kahe aasta vanuselt 46 last 132st. Ekseemi esinemine oli kaks korda suurem platseebogrupis. Platseebogrupis diagnoositi atoopiline dermatiit 46% lastest- grupis, kus emadele ja lastele anti probiootikume, esines atoopiline dermatiit vaid 23% lastest.

Atoopiline_dermatiit_lapsel

Atoopilise dermatiidi levinud põhjused

Kuigi atoopilise dermatiidi täpsed põhjused võivad olla igal inimesel erinevad, tuleks olla kursis sagedasemate dermatiidi tekkepõhjustega. Vaid siis on võimalik hoida ära dermatiidi taasteket ja süvenemist.

 Mõned levinumad põhjused :

  1. Toiduallergiad: Teatud toiduained nagu lehmapiim, munad, maapähklid ja soja, võivad põhjustada atoopilise dermatiidi teket. Toiduallergiat võivad põhjustada paljud toiduained. Allergeenide kindlakstegemine ning  toidust väljajätmine võib parandada märkimisväärselt naha seisukorda. Kui kahtlustad lapsel toiduallergiaid, võiksid kasutada eliminatsiooni ja provokatsioonimeetodit ning pöörduda ka allergoloogi vastuvõtule, kes saab teha allergiatestid, et tuvastada konkreetsed allergeenid. Toiduallergiast loe lähemalt siit.
  2. Keskkonnaallergeenid: Õietolm, tolmulestad, loomakarvad ja hallitus on õhu kaudu levivad allergeenid, mis võivad atoopilise dermatiidi sümptomeid halvendada.
  3. Keemilised ärritajad: Seebid, pesuvahendid, kodukeemia, ehitustolm, lõhnaained ja teatud kangad võivad ärritada nahka ja põhjustada atoopilise dermatiidi ägenemist. Valides õrnad, lõhnastamata nahahooldustooted ja kandes pehmeid ning hingavaid riideid, saab nahaärritust vähendada. Samuti on oluline vähendada kokkupuudet ärritajatega nagu sigaretisuits ja teised keemilised ärritajad, kuna need võivad sümptomeid veelgi süvendada. Ainuüksi kokkupuude kareda veega võib oluliselt ägestada dermatiidi sümptomeid.
  4. Korrast ära seedesüsteem: Imikute ja väikelaste seedesüsteem on väga õrn ning  selleks, et see saaks kahjustada ei ole palju vaja- piisab vaid ühest antibiootikumikuurist, mis võib lapse seedesüsteemi tõeliselt palju kahjustada.  Antibiootikumiravi kahjustab soolestiku mikrobioomi märgatavalt ning  heade bakterite taastumine võib võtta aega väga pikalt- umbes kuus kuud. Mõned head bakterid aga ei taastu mitte kunagi. Seetõttu ei tohiks antibiootikumide kasutamisse (eriti laste puhul) suhtuda kergekäeliselt.
  5. Geenid: Kui perekonnas esineb atoopilist dermatiiti ja allergiaid, on ka lapsel suurem võimalus selle tekkeks.

Atoopilise dermatiidi sümptomite leevendamine ja ravi

Seedesüsteem
  1. Atoopilise dermatiidi  puhul on väga oluline hoida nahk niisutatuna. Spetsiaalset hüpoallergeenset ja lõhnaainetevaba kreemi tuleks määrida kehale 2-3 korda päevas. Kindlasti tuleks seda teha ka peale veeprotseduure (pesemine,ujumine jms).
  2. Väldi tihedat pesemist seebiga. Eelista atoopilisele nahale mõeldud pesuvahendeid. Imiku nahka ei ole kindlasti vaja igapäevaselt pesuvahendiga pesta. Piisab ka puhtast veest.
  3. Pese leige veega. Liiga kuum vesi ärritab nahka.
  4. Tee kindlaks, kas sinu kodus on kare vesi. Kareda vee puhul võiks võimaluse korral soetada veepehmendaja.
  5. Taga kodus piisav õhuniiskus (40-60 %). Liialt kuiv õhk kuivatab nahka.
  6. Õige toitumine- jälgi, et sinu laps saaks puhast ning e-ainetevaba toitu. Tee kindlaks, milliseid toiduaineid laps ei talu ning jälgi, et laps sööks vaid talle sobivat ja puhast toitu.
  7. Väldi kokkupuuteid allergeenidega.
  8. Lapsed peaksid kandma kergeid ja hingavast materialist riideid. Vältima peaks polüestrit ja villasesid kangaid.
  9. Toeta mikrobioomi piimhappebakteritega.
  10. Jälgi, et laps jooks piisavalt vett.
  11. Kui põletik on süvenenud, siis tuleb appi võtta arsti kirjutatud retseptiga ravikreem, mis aitab põletikul kiiresti taanduda. Küll aga tuleb hormoonkreemide kasutamisega piiri pidada. Hormoonkreemi võib kasutusele võtta juhul kui kõik teised abinõud on kasutusele võetud ning tõesti miski muu ei aita. Liialt tihti olen kohanud seda, et väikesed lapsed söövad endale sobimatut toitu (e-ained, liigne suhkur, tuntud allergeenid-piim, gluteen jms), last pestakse ebasobivate vahenditega ning tema nahka ei kreemitata mitu korda päevas ning siis määritakse lapsele igapäevaselt peale hormoonkreemi. Selline tegevus on pelgalt tulekahju kustutamine ning ei ravi dermatiidi algpõhjust.
  12. Raviks kasutatakse ka suukaudseid antihistamiinikume, mis vähendavad histamiini vabanemist kudedest ning võivad vähendada naha sügelust.
  13. Raskematel juhtudel võib arst määrata ka valgusravi, tabletiravi või süstelahused.

Kokkuvõtteks

Atoopiline dermatiit lapsel on nii vanemate kui lapse  jaoks väga kurnav, seetõttu on seedesüsteemi ja selle haiguse vahelise seose mõistmine  väga tähtis. Kuna meie tervis algab soolestikust, siis on esmajärjekorras väga tähtis tagada lapsele temale sobiv tervislik toit. Laps võiks süüa palju juur- ja puuvilju ning täisteratooteid. Väikelapseeas ei peaks laps tarbima suhkrurikkaid maiustusi ning lisaaineid täis poolfabrikaate. Tasakaalustatud ja mitmekesine soole mikrofloora on üldise tervise jaoks väga oluline.

Väikese allergiku emana tean, et kui laps on saanud endale sobimatut toitu- miski, mille vastu on tal kas allergia või talumatus- reageerib nahk sellele atoopilise dermatiidiga. Kui sobimatu toit taas menüüst välja jätta- hakkab nahk taas paranema.  Paari päevaga paraneb naha olukord märgatavalt, kuid täielik paranemine võib võtta aega isegi paar nädalat. Seetõttu peab lapse toitumist väga tähelepanelikult jälgima ja toidupäevikut pidama- vastasel juhul on allergeene suhteliselt võimatu välja selgitada.

Enda kogemusest võin öelda, et väga suureks ärritajaks võib olla ka kare (rauane) vesi. Meil on kodus väga kare vesi- kohe selline, et värvib valged vannitoa plaadid kenasti oranziks. Seetõttu kasutame majapidamises veepehmendajat, mis vajab toimimiseks soola. Paar korda on juhtunud nii, et lapsel on tekkinud nahale atoopilise dermatiidi laigud, kuigi tal ei ole ühegi allergeeniga kokkupuudet olnud. Tuli välja, et abikaasa oli unustanud veepehmendisse soola lisada ning seetõttu ei pehmendanud seade vett ja meie vesi oli kare. Seega võib atoopilist dermatiiti süvendada  vaid ka üks esmapilgul tühine tegur -kareda veega pesemine.

Võitlus atoopilise dermatiidi ja allergiatega on lapsevanemale suur väljakutse, aga seda on võimalik kontrolli all hoida ning sellest isegi paraneda. See vajab vaid valmisolekut ja tahtmist panustada igapäevaselt oma aega lapse tervise parandamisks. Võitlus dermatiidiga on pikk protsess ja see võib võtta ka aastaid, aga suure tõenäosusega saab sinu vaev tasutud ning kui lapse soolestiku mikrofloora on ühel heal päeval taastunud, ei vii enam iga väline ärritaja atoopilise dermatiidi tekkimiseni.

Palju kasulikku infot nii atoopilise dermatiidi kui allergaite kohta üldisemalt leiad Allergialiidu lehelt.

Kui tunned, et vajad toetust ja nõu, siis oled oodatud minu juurde nõustamisse.