Maitsvad gluteenivabad pannkoogid

Gluteenivabad pannkoogid

Paljud allergikute emad on hädas lastele toidu valmistamisega, sest tihtipeale napib ideedest ning toimivatest gluteenivabadest retseptidest.

Kuna paljud kliendid on minu käest gluteenivabu restepte palunud, otsustasin, et hakkan tasapisi retsepte blogisse kirja panema.

 

Meie peres on traditsiooniks saanud, et pühapäevahommikuti ärkab emme vara ning kui pere ärkab, on laual gluteenivabad pannkoogid. Pikalt valmisid meie peres pühapäevahommikuti toortatrajahust pannkoogid, mis on tõesti maitsvad ja enamus perest sõi neid hea meelega.

Kuna  toortatrajahust pannkoogid maitsevad päris palju teist moodi kui nisujahust pannkoogid, siis suuremale lapsele need kahjuks kaubaks ei läinud. Seetõttu otsisin ja katsetasin erinevaid retsepte kuniks jõudsin selle õige ja kõige maitsvama retseptini. Kui ei teaks, siis tõesti ei ütleks, et need pannkoogid on gluteenivabad. 

Tõesti, need viivad keele alla ning on meie pere lemmikud.

 

Otsimist ja katsetamist oli palju, sest tegelikult on internetiavarus täis gluteenivabade pannkookide retsepte. Kirjelduse järgi on üks parem kui teine 😀 Enamik nendest retseptidest on aga kirja pandud ameerikapäraselt- ehk siis enamus toorainet on mõõdetud cuppides ning pea kõikides retseptides on kasutatud valmis jahusegusid. Ei ole mina ära harjunud cup mõõteühikuga- olen harjunud kõike köögikaaluga mõõtma ning tegelikult on gluteenivaba küpsetamise juures väga oluline, et jahud oleksid kaalutud täpselt- mahuga mõõtes aga nii täpset tulemust ei saa.

 

Teiseks soovisin ma koostada retsepti, kus ei ole kasutatud valmis jahusegu. Valmis jahuseguga saad kindlasti samaväärsed gluteenivabad pannkoogid, aga siiski on tulemus iga kord erinev sõltuvalt kasutatavast jahusegust.

Need pannkoogid on gluteenivabad, nisujahuvabad, kaseiinivabad, laktoosivabad, piimavabad.

 

Kui tavaliselt kipuvad gluteenivabad koogid ja küpsetised kuivapoolsed olema, siis nende pannkookidega seda muret ei ole. Need imemaitsvad pannkoogid maitsevad imeliselt nii sooja kui külmana.

 

Sellest kogusest jagub pannkooke kolmele või neljale sööjale. Oleneb kui suured maiasmokad teil kodus on.

 

Gluteenivabad pannkoogid- retsept

  • 4 väiksemat muna
  • 100 grammi riisijahu
  • 100 grammi kartulitärklist
  • 1 tl psülliumit või 1/3 tl guarkummi
  • 800 ml vett
  • ¼ tl soola
  • 1 spl suhkrut

Kuidas valmivad gluteenivabad pannkoogid

  1. Vahusta suures kausis munad ja suhkur.
  2. Sega omavahel riisijahu, tärklis, psüllium ning sool.
  3. Lisa muna- ja suhkrusegule kokkusegatud kuivained ning vesi.
  4. Sega taigent kuni koostisosad on täielikult segunenud.
  5. Lisa pannile õli. Kui pann on kuum, vala kulbiga taigen pannile. Kuna tegu on õhukeste pannkookidega, tõsta pann teise käega õhku ning keeruta panni käes nii, et taigen valgub ühtlaselt laiali ning pannkoogi sisse tekiksid ilusad augud.
  6. Kui kook on ühelt poolt juba kenasti küps, keera pannkook ümber ja küpseta kuni see on kuldpruun.
  7. Kuna taigen on vedel, siis kipub paksem mass kausi põhja vajuma. Seepärast sega taigen kulbiga läbi enne iga pannkoogi tegemist.
  8. Head isu!

Mõned nipid ja tähelepanekud

  • Kui soovid võid kasutada retseptis ka valmis gluteenivaba jahusegu nt Schär mix it jahusegu.  Isetehtud jahusegu on soodsam ja õiges vahekorras on valmivad sama maitsvad gluteenivabad pannkoogid.

  • Retsept õnnestub imeliselt ka ilma psülliumi või guarkummi kasutamata. Jahuparandjat kasutades saad parema konsistentsiga taigna.
 
  • Siin retseptis on kasutatud valget riisijahu. Mina kasutan Naturalissimo gluteenivaba riisijahu. Osta saab seda suurematest Rimidest. Ka üks Eesti tootja pakub riisijahu, aga selle jahvatus on palju jämedam kui Naturalissimo jahu oma ning seetõttu ei sobi see küpsetamiseks nii hästi. 

Loomulikult võid kasutada ka täistera riisijahu, sest see on kiudainerikkam ning veidi tervislikum valik. Kahjuks kannatab siin pannkookide maitse päris palju ja no olgem ausad- vahepeal võib ju veidi patustada ja süüa seda megamaitsvat ilma kiudaineteta pannkooki 🙂 

 

  • Mina kasutan gluteenivabade pannkookide valmistamisel vett, aga soovi korral võid selle asendada kookospiima või mõne muu taimse piimaga. Mina olen katsetanud retsepti erinevate taimsete piimadega, tõesti pannkoogid on tummisemad kui kasutada nt kookospiima. Samas on minu meelest pannkoogid ka veega supermaitsvad, seega mina ei näe põhjust, miks ma kookospiima kasutama peaksin.
 
  • Kui soovid saada eriti maitsvaid ja ilusaid kuldkollaseid pannkooke nagu pildil, siis kasuta kodukanade mune. 
 
  • Tee pannkoogid võimalikult õhukesed! Meie perele meeldib kui pannkookidel on mõnus krõbe õhuline pits.
 

Kui jagad retsepti, siis palun lisa viide minu kodulehele!